Gęsie pipki
Opublikowano: 22.12.2021 r.
Żołądki drobiowe, cebula i marchewka to główne składniki gęsich pipek. To właściwie duszone żołądki drobiowe, więc jeśli jesteś fanem bardziej „dziwnych” mięs, to jest coś dla ciebie. Cebula i marchewka dodają daniu słodyczy, śmietana sprawia, że jest kremowe, a olej rzepakowy łączy wszystko razem. Smażymy, dusimy i gotowe!
Składniki dla 6 porcji:
- Żołądki drobiowe - 700 g (gęsie)
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Marchewka - 250 g (2 średnie sztuki)
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g
- Śmietana 18% - 350 g
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Żołądki umieść w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i gotuj przez 20-30 minut.
- Odcedź żołądki i obierz ze skóry.
- Pokrój w mniejsze kawałki.
- Obierz marchew i pokrój w kostkę, dodaj do bulionu.
- Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj do bulionu.
- Mąkę pszenną wymieszaj ze śmietaną i bulionem i zagotuj, dodaj żołądki i gotuj przez 5 minut.
- Dopraw czosnkiem i majerankiem.
Komentarz dietetyka
Gęsie pipki to danie zawierające dużą ilość białka. Potrawa bogata jest także w błonnik pokarmowy. Podroby zawierają dużą ilość składników mineralnych. Danie jest dość kaloryczne, dlatego nie powinny go spożywać osoby dbające o linie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny