Gęś pieczona
Opublikowano: 09.09.2021 r.
Gęś tuszka i soczyste jabłka to idealne połączenie dla miłośników pieczonego mięsa. Ta klasyczna gęś pieczona z jabłkami z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe swoim aromatem i delikatnością. Wystarczy kilka prostych kroków, aby przekształcić te dwa składniki w pyszne, jesienne danie.
Składniki dla 10 porcji:
- Gęś tuszka - 4500 g
- Jabłko - 540 g (3 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Gęś rozmroź, jeśli była mrożona. Umyj, delikatnie osusz i wyciągnij z niej podroby.
- Gęś natrzyj solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i czosnkiem.
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę, wymieszaj z majerankiem. Jabłka włóż do środka gęsi.
- Gęś przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 4 godziny i 30 minut.
- Po tym czasie temperaturę zwiększ do 200 stopni i piecz mięso przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak gęś jest mięsem dość tłustym, dlatego nie powinna gościć zbyt często w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny