Gęś faszerowana

Opublikowano: 15.09.2022 r.
Gęś, czosnek, bulion drobiowy, masło, wątróbka i jabłko - to kluczowe składniki, dzięki którym ta faszerowana potrawa zyska wyjątkowy smak. Dodaj do tego cebulę, jajka i bułkę namoczoną w mleku, by nadzienie było soczyste i aromatyczne. Przygotowanie gęsi faszerowanej to gratka dla miłośników wykwintnych, ale domowych smaków.
Składniki dla 6 porcji:
- Gęś tuszka - 4000 g
 - Czosnek - 20 g (4 ząbki)
 - Bulion drobiowy - 250 g (1 szklanka)
 - Masło - 20 g (2 łyżki)
 - Wątróbka drobiowa - 200 g
 - Jajko - 2 szt.
 - Bułka pszenna - 60 g (1 sztuka)
 - Mleko 3,2% - 250 ml (1 szklanka)
 - Cebula - 100 g (1 sztuka)
 - Jabłko - 1000 g
 - Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
 
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, brytfanna
 
Przepis krok po kroku
- Gęś dokładnie umyj i oczyść, usuń nadmiar tłuszczu.
 - Bułkę pszenną namocz w mleku.
 - Wątróbkę, cielęcinę zmiel w młynku i wymieszaj z namoczoną bułką.
 - Farsz wymieszaj z żółtkami jajek i dopraw do smaku.
 - Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojoną cebulę.
 - Białka jajek ubij na sztywną pianę i wymieszaj z farszem.
 - Nadziej gęś i przełóż ją do blaszki wysmarowanej masłem.
 - Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki.
 - Dodaj jabłka obok gęsi i upiecz w piekarniku przez 4 godziny w 200 st. C.
 - Od czasu do czasu podlewaj gęś bulionem.
 
Komentarz dietetyka
Długość pieczenia mięsa zależy od jej masy.
~ Oliwia Gawron, dietetyk