Germknödel
Opublikowano: 10.12.2021 r.
Mąka pszenna, jajka, mleko i konfitura śliwkowa - oto podstawowe składniki do przygotowania pysznych germknödel. Ta austriacka słodycz to gotowane na parze kluski drożdżowe z nadzieniem śliwkowym, które podaje się z roztopionym masłem i cukrem z makiem. Lekka, puszysta i niesamowicie smaczna - po prostu niebo w gębie!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2,5 szklanki)
- Cukier - 230 g
- Jajko - 2 szt.
- Żółtko jajka - 6 szt.
- Mleko 3,2% - 700 ml (3 niepełne szklanki)
- Konfitura śliwkowa - 300 g
- Śmietanka kremowa 30% - 130 g
- Przyprawy - laska wanilii
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- naczynie do gotowania na parze
Przepis krok po kroku
- W misce rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku.
- Po 15 minutach dodać do drożdży mąkę, roztopione masło, jajko i zagnieć gładkie ciasto.
- Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- Po tym czasie podziel ciasto na równe części, formuj placek, na środek którego wyłóż łyżkę konfitury, zwiń brzegi i uformuj kulistą bułkę.
- W naczyniu do gotowania na parze gotuj bułeczki przez 15-20 minut.
- W misce ubij żółtka z cukrem.
- W rondlu zagotuj mleko i śmietankę oraz laskę wanilii.
- Zmniejsz ogień i wlej żółtka do mleka, gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Bułeczkę podawaj w głębokim talerzu polaną sosem waniliowym.
Komentarz dietetyka
Germknödel to doskonały deser zawierający mniej kalorii niż inne słodkie wyroby. Ciasto drożdżowe zawiera witaminy z grupy B. Mąka pszenna jest bogata w gluten, dlatego deser nie jest odpowiedni dla osób chorujących na celiakię.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny