Gazpacho
Opublikowano: 14.05.2021 r.
Pomidor, cebula, czerwona papryka, ogórek, czosnek, ocet winny, oliwa z oliwek oraz kromka chleba – to główne składniki gazpacho, od którego lato staje się jeszcze lepsze! Połączenie świeżych warzyw z chrupiącym pieczywem i odrobiną oliwy tworzy orzeźwiającą zupę, idealną na upalne dni. Dodatkowy aromat zapewnia czosnek i ocet winny.
Składniki dla 4 porcji:
- Pomidor - 850 g (5 sztuk)
- Cebula - 100 g
- Papryka czerwona - 60 g (0.5 sztuk)
- Ogórek - 180 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Ocet winny - 3 ml (0.5 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 36 ml (3 łyżki)
- Chleb pszenny - 25 g (1 kromka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- blender, obieraczka, miska, łyżka cedzakowa
Przepis krok po kroku
- Pomidory delikatnie natnij od dołu, wrzuć do wrzącej wody na 2 minuty, wyjmij i przełóż do miski z bardzo zimną wodą, pozostaw 2-3 minuty.
- Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i przełóż do misy blendera.
- Ogórka i cebulę obierz, pokrój w kostkę i przełóż do blendera.
- Z papryki usuń gniazdo nasienne, pokrój w kostkę i również przełóż do misy blendera.
- Dodaj ząbki czosnku, oliwę z oliwek, 1/4 łyżeczki pieprzu, sporą szczyptę soli, ocet winny i wcześniej namoczoną w wodzie kromkę chleba.
- Całość zmiksuj na jednolitą konsystencję.
- Przełóż do miski, przykryj i odstaw do lodówki na dwie godziny.