Gata ormiańska
Opublikowano: 22.09.2022 r.
Masło, mąka pszenna, cukier, jogurt naturalny i orzechy włoskie to kluczowe składniki Gaty ormiańskiej. To pyszne ciasto jest znane z kruchej konsystencji i orzechowego nadzienia, które nadają mu wyjątkowy smak. Dodatek miodu i sody oczyszczonej dodaje lekkości i subtelnej słodyczy, które sprawiają, że każdy kęs to prawdziwa przyjemność.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 225 g
- Mąka pszenna typ 500 - 355 g
- Cukier - 130 g
- Jogurt naturalny - 160 ml
- Soda oczyszczona - 2 g
- Orzechy włoskie - 150 g (zmielone)
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Miód - 75 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Do ciepłego, miękkiego masła (150 g) dodaj cukier (30 g) i szczyptę soli. Rozmieszaj rózgą kuchenną
- Jogurt wymieszaj w osobnej misce z sodą. Następnie przelej go do miseczki z masłem.
- Do miski przesiej mąkę (280 g) i całość wyrób rękami na gładką masę. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Do miski wrzuć orzechy, dodaj do nich cukier i mąkę, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj zimne masło i rozetrzyj palcami orzechy z masłem, by powstała mieszanina o konsystencji kruszonki.
- Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na kwadrat o grubości około 1 cm.
- Na środek placka wyłóż nadzienie, zostawiając brzegi wolne.
- Podnieś brzegi ciasta, zawiń ku środkowi, tworząc coś w rodzaju kieszonki. Dokładnie zlep podniesione brzegi, następnie spłaszcz ręką by uzyskać okrągły placek dokładnie wypełniony nadzieniem.
- Delikatnie ułóż placek szwem do dołu i umieść ciasto na blasze piekarnika pokrytej papierem do pieczenia.
- Ciasto posmaruj żółtkiem.
- Piecz piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 35 minut.
- Po upieczeniu posmaruj wierzch ciasta miodem.
- Ciasto pokój na małe kawałki.
Komentarz dietetyka
To ciasto o sporej zawartości cukru, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny