Garus

Opublikowano: 20.07.2025 r.
Jabłko, gruszka, śliwki – to trio owocowe stanowi serce naszego garusu. Do tego dodajesz cukier i rodzynki, które podkręcają słodycz, a mąka ziemniaczana zagęści całość, tworząc fantastyczną, gęstą zupę na bazie z ziemniaków. Smaki naprawdę wchodzą na nowy poziom!
Składniki dla 10 porcji:
- Jabłko - 500 g (3 średnie sztuki)
- Gruszka - 500 g (3 średnie sztuki)
- Śliwki - 500 g (10 dużych sztuk)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Mąka ziemniaczana - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Ziemniaki późne - 500 g (5 średnich sztuk)
- Rodzynki - 130 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Obierz jabłka i gruszki ze skórki.
- Pokrój na mniejsze kawałki.
- Ze śliwek wyjmij pestki.
- W garnku umieść owoce razem z rodzynkami, cukier i wlej litr wody.
- Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
- W misce wymieszaj mąkę z wodą i wlej do zupy, zagotuj.
- Zblenduj zupę, dodaj cynamon.
- W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki.
- Zupę podawaj w głęboki talerzu z ziemniakami.
Komentarz dietetyka
Garus to bardzo zdrowa zupa owocowa. Zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego oraz pektyn i kwasów owocowych zawartych w owocach. Możesz posłodzić ją ksylitolem, wówczas będzie ona miała mniej kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny