Garlic naan
Opublikowano: 20.02.2023 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże, jogurt naturalny, czosnek i masło – oto główne składniki garlic naan, czyli znanego i lubianego indyjskiego chlebka. Placki te są miękkie, aromatyczne i idealnie nadają się do wszelkiego rodzaju dań curry czy jako przekąska.
Składniki dla 3 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Drożdże świeże - 20 g
- Jogurt naturalny 2% - 150 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Natka pietruszki - 10 g
- Masło - 40 g
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Przyprawy - sól, czosnek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Drożdże rozpuść w 150 ml ciepłej wody.
- Dodaj cukier i odstaw na 20 minut.
- Do drożdży dodaj mąkę, jogurt naturalny oraz sól.
- Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na około 60 minut do wyrośnięcia.
- Podziel na równe kawałki.
- Rozwałkuj cienko każdy placek.
- Smaż na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą.
- Chlebek powinien zrobić się lekko brązowy.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Posiekaj natkę pietruszki.
- Rozpuść masło, dodaj do czosnku i natki.
- Wymieszaj i smaruj wierzch chlebków.
Komentarz dietetyka
Garlic naan to źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby mające problem z metabolizmem glukozy. Chlebki nie zawierają dużej ilości kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny