Galushki
Opublikowano: 22.12.2021 r.
Mąka, mleko, jajka i sporo masła klarowanego – to podstawa do przygotowania galushki, tradycyjnego dania ziemniaczanego. Dodaj jeszcze cebulę i natkę pietruszki, a w rezultacie otrzymasz pełne smaku, aromatyczne kluski. Te proste składniki stają się wyjątkowo pyszne w tej domowej, rustykalnej recepturze!
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Mleko 3,2% - 200 ml
- Jajko - 2 szt.
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Masło klarowane - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj.
- Przesiej mąkę pszenną, dodaj sól i zmiksuj.
- Ciasto powinno być bardzo gęste, aby kluski nie rozgotowywały się.
- W garnku zagotuj wodę z łyżką soli.
- Ciasto nabieraj na łyżkę i drugą łyżką nakładaj ciasto na wrzącą wodę.
- Gotuj, aż zaczną wypływać.
- Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
- Kluski podawaj z cebulą i posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Galushki to danie zawierające bardzo dużą ilość węglowodanów prostych. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz mające zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi. Danie jest dość kaloryczne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny