Galert śląski
Opublikowano: 06.02.2023 r.
Nóżki wieprzowe, golonka wieprzowa, marchewka, pietruszka, seler i cebula – to wszystko, czego potrzeba, żeby przygotować tradycyjny galert śląski. To prosty, ale esencjonalny przepis z mięsem i warzywami, który od lat króluje na stołach Ślązaków. Pyszna galaretka mięsna z charakterem, pełna aromatu i smaku.
Składniki dla 8 porcji:
- Nóżki wieprzowe - 540 g (2 sztuki)
- Golonka wieprzowa - 400 g (1 sztuka)
- Marchewka - 100 g (1 sztuka)
- Pietruszka - 50 g (1 sztuka)
- Seler korzeniowy - 50 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, sitko, miseczki
Przepis krok po kroku
- Mięso opal nad palnikiem kuchenki. Ma to na celu usunięcie włosków.
- Umyj mięso i włóż do garnka.
- Wlej zimną wodę maksymalnie 5-7 cm ponad powierzchnię mięsa (około 3 l).
- Gotuj wszystko przez około 4,5 godziny.
- 1,5 godziny po rozpoczęciu gotowania dodaj do mięsa obraną i opaloną dobrze cebulę oraz obrane warzywa (marchew, seler, 2 ząbki czosnku i pietruszkę).
- Wrzuć także 3 liście laurowe i 7 ziaren ziela angielskiego. Gotuj do miękkości mięsa.
- Warzywa odcedź z wody i pokrój w drobną kostkę.
- Mięso wyjmij z wywaru, oddziel od skóry i kości. Mięso rozdrobnij.
- Na dno miseczek (lub miski) wykładaj warzywa, na to wyłóż mięso.
- Przecedź wywar przez sitko. Bardzo dobrze dopraw wywar solą oraz pieprzem.
- Wywarem zalej składniki i odstaw do stężenia, najlepiej na całą noc.
Komentarz dietetyka
Galareta jest bardzo dobrym źródłem kolagenu, który korzystnie wpływa na zdrowie, zwłaszcza na stawy. Niestety ma także dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości