Galat
Opublikowano: 21.07.2022 r.
Kości wieprzowe, nóżki wieprzowe i golonka wieprzowa tworzą solidną bazę galatu, która zachwyci każdego amatora tradycyjnych smaków. Do tego dochodzi trochę groszku zielonego konserwowego i jajka ugotowane na twardo dla urozmaicenia tekstury i koloru. Żelatyna dodaje całości odpowiedniej konsystencji.
Składniki dla 8 porcji:
- Kości wieprzowe - 1000 g
- Nóżki wieprzowe - 400 g
- Golonka wieprzowa - 400 g
- Groszek zielony konserwowy - 200 g
- Żelatyna - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Jajko - 3 szt. (ugotowane na twardo)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, sitko, małe salaterki
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej 3 l wody, włóż kości wieprzowe, nogi wieprzowe oraz golonkę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Mięso gotuj do miękkości.
- Następnie mięso wyjmij z garnka, obierz i pokrój na drobne kawałki.
- Wywar z garnka przecedź przez sitko do drugiego garnka.
- Wywar wieprzowy ponownie zagotuj, dodaj żelatynę i wymieszaj.
- Jajka pokrój w ćwiartki.
- Do małych salaterek ułóż obrane mięso, pokrojone jajka oraz wsyp groszek.
- Zawartość salaterek zalej wywarem.
- Galat pozostaw do stężenia.
- Gotowy galat podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Galat to doskonała propozycja na smaczny dodatek do pieczywa. Świetnie smakuje z dodatkiem octu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny