Galaretkowiec z mlekiem skondensowanym
Opublikowano: 23.02.2022 r.
Śmietana, mleko skondensowane i różnokolorowe galaretki – to trio zamienia zwykły deser w prawdziwe dzieło sztuki. Galaretkowiec z mlekiem skondensowanym to prosta, lecz efektowna kombinacja smaków i kolorów, której nie sposób się oprzeć. Dodatek żelatyny sprawia, że deser nabiera odpowiedniej konsystencji, zachwycając swoją lekkością i delikatnością.
Składniki dla 10 porcji:
- Śmietana 18% - 500 g
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 300 g
- Galaretka - 225 g (różne smaki)
- Żelatyna - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- pojemnik zamykany, miska, forma silikonowa
Przepis krok po kroku
- Galaretki rozpuść w gorącej wodzie (po 200 ml na każdą galaretkę).
- Wstaw do lodówki w identycznych kwadratowych lub prostokątnych pojemnikach.
- W misce umieść śmietanę, dodaj do niej mleko skondensowane i zmiksuj.
- Rozpuść żelatynę w 200 ml gorącej wody i dodaj do masy śmietanowej, zmiksuj.
- Stężałe galaretki pokrój w kostkę.
- Dodaj do masy śmietanowej i wymieszaj.
- Przełóż masę na ciasto do silikonowej foremki i schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.
Komentarz dietetyka
Galaretkowiec z mlekiem skondensowanym to niskokaloryczne ciasto. Zawiera ono jednak dużą ilość cukru, który szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Ciasta tego typu powinniśmy spożywać maksymalnie dwa razy w tygodniu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny