Galaretkowiec
Opublikowano: 25.08.2021 r.
Galaretka w trzech smakach, śmietanka kremowa, jogurt grecki i odrobina mleka – to tylko kilka z głównych składników potrzebnych do stworzenia galaretkowca, który zachwyci zarówno wyglądem, jak i smakiem. Dodatek żelatyny i cukru sprawi, że deser będzie miał idealną konsystencję oraz delikatną słodycz. Idealny na rodzinne spotkania i imprezy!
Składniki dla 16 porcji:
- Galaretka - 213 g (3 o różnych smakach)
- Śmietanka kremowa 30% - 256 g (400 ml)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 400 ml (400 g)
- Mleko 1,5% - 125 ml (0,5 szklanki)
- Żelatyna - 12 g (3 łyżeczki)
- Cukier - 36 g (3 łyżki)
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- garnek, mikser, rózga, miska, forma do babki, płaskie naczynie z wyższym brzegiem
Przepis krok po kroku
- Każdą galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o 150 ml.
- Galaretki wylej do płaskich naczyń, pozostaw do wystudzenia i włóż do lodówki aż stężeją.
- W garnku podgrzej mleko, rozpuść w nim żelatynę i cukier.
- Śmietanę 30% ubij na sztywno, dodaj do niej porcjami jogurt grecki a następnie wystudzone mleko z żelatyną i cukrem.
- Galaretki pokrój w kostkę i dodaj do masy śmietanowo-jogurtowej.
- Masę z galaretkami wlej do foremki na babkę lub zwykłej keksówki.
- Pozostaw do stężenia przez minimum 3 godziny.
Komentarz dietetyka
Galaretkowiec to wyjątkowy rodzaj ciasta na zimno. Aby był zdrowszy wybierz galaretki bez dodatku cukru i dodaj samodzielnie mniejszą jego ilość.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki