Galaretki z golonki
Opublikowano: 16.10.2022 r.
Golonka wieprzowa, marchewka, pietruszka i seler korzeniowy to podstawowe składniki, które nadają galaretkom z golonki niezwykły smak. Żelatyna sprawia, że wszystko trzyma się razem, a jajka i groszek konserwowy dodają smaku i koloru. To połączenie warzyw i mięsa zamknięte jest w pysznej, galaretowej formie.
Składniki dla 5 porcji:
- Golonka wieprzowa - 300 g (1 sztuk)
- Marchewka - 180 g (3 sztuki)
- Pietruszka - 100 g (1 sztuka)
- Seler korzeniowy - 100 g (1 sztuka)
- Żelatyna - 50 g (5 łyżek)
- Groszek zielony konserwowy - 200 g (1/2 puszki)
- Jajko - 3 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, lodówka
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj 2 litry wody.
- Wlej wodę do garnka i gotuj, dodaj mięso i przyprawy.
- Warzywa obierz i dodaj do wywaru. Gotuj całość przez 2-3 h do momentu, aż mięso będzie miękkie.
- W tym czasie w osobnym garnku ugotuj jajka na twardo.
- Ugotowane mięso oddziel od kości i podziel na mniejsze kawałki.
- Ugotowane warzywa, mięso, jajka pokrojone w ćwiartki i groszek rozłóż do salaterek.
- Wywar przelej przez sitko, aby był klarowny.
- Dodaj żelatynę i wymieszaj, gotową zalewę przelej do salaterek i odstaw do lodówki na 3 godziny.
Komentarz dietetyka
Na każdy litr wody użyj 2-3 łyżki żelatyny.
~ Oliwia Gawron, dietetyk