Galaretka bez cukru
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Sok z granatu 100%, żelatyna i erytrytol to kluczowe składniki tej galaretki bez cukru. Połączenie naturalnego, intensywnego smaku granatu z korzyściami erytrytolu jako bezkalorycznego słodzika tworzy zdrową i smaczną alternatywę dla tradycyjnych deserów. Żelatyna dodatkowo nadaje całości idealną konsystencję, dzięki czemu deser jest nie tylko pyszny, ale i świetnie wygląda.
Składniki dla 6 porcji:
- Żelatyna - 16 g
- Sok z granatu 100% - 80 ml
- Erytrytol - 20 g
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- rózga, czajnik, miska
Przepis krok po kroku
- Zagotuj w czajniku 1 szklankę wody. Wodę przelej do miseczki.
- Wodę zmieszaj z żelatyną, by całkowicie się rozpuściła.
- Do żelatyny dodaj sok i słodzik, dokładnie wymieszaj.
- Wlej do galaretki 2 szklanki zimnej wody i wymieszaj.
- Galaretkę rozlej do osobnych miseczek i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Komentarz dietetyka
To deser, który ma niski indeks glikemiczny i mało kalorii, dlatego może gościć w diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny