Galareta z kurczaka
Opublikowano: 31.08.2022 r.
Piersi kurczaka bez skóry, bulion drobiowy, marchewka i pietruszka to kluczowe składniki do przygotowania pysznej galarety z kurczaka. Do tego dorzuć konserwową kukurydzę i groszek, a całość zwiąż żelatyną. Na koniec dodaj jajka na twardo, żeby urozmaicić teksturę i smak.
Składniki dla 6 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 1000 g
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuka)
- Pietruszka - 150 g
- Kukurydza konserwowa - 150 g
- Groszek zielony konserwowy - 150 g
- Jajko - 2 szt. (ugotowane na twardo i obrane)
- Bulion drobiowy - 1500 g (6 szklanek)
- Żelatyna - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, sitko, miseczki
Przepis krok po kroku
- Marchew i pietruszkę obierz, umyj i pokrój na kawałki o długości 5 cm.
- Mięso z piersi kurczaka umyj, włóż do garnka i zalej bulionem.
- Następnie do garnka dodaj pokrojone warzywa i gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie.
- Ugotowane warzyw i mięso z kurczaka wyjmij z wywaru i pokrój w drobną kostkę.
- Bulion przecedź do drugiego garnka przez sitko z drobnymi oczkami.
- Do ciepłego bulionu dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Bulion dopraw do smaku solą oraz pieprzem wedle uznania.
- Ugotowane jajka pokrój w plasterki.
- Do małych miseczek włóż po kilka plasterków jajek, dodaj pokrojone w kostkę warzywa oraz mięso z piersi kurczaka.
- Kukurydzę oraz groszek przecedź z zalewy.
- Do miseczek dodaj po łyżce kukurydzy oraz groszku.
- Zawartość miseczek zalej bulionem z żelatyną i pozostaw do ostudzenia.
- Ostudzone miseczki wstaw na noc do lodówki, aby galareta stężała.
- Gotową galaretę z kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Galareta z kurczaka to doskonała propozycja na smaczne śniadanie lub kolację. Wykorzystanie mięsa drobiowego sprawia, że galareta jest mniej kaloryczna niż to z wołowiny lub wieprzowiny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny