Galareta z golonki
Opublikowano: 16.10.2022 r.
Golonka wieprzowa, marchewka i żelatyna to kluczowe składniki, które tworzą wyjątkową galaretę z golonki. Z golonki otrzymasz esencjonalny smak, marchewka doda odrobinę słodyczy i koloru, a żelatyna zadba o odpowiednią konsystencję. Ta galareta to prawdziwa uczta dla miłośników konkretnych polskich potraw.
Składniki dla 5 porcji:
- Golonka wieprzowa - 300 g (1 sztuka)
- Marchewka - 180 g (3 sztuki)
- Jajko - 3 szt.
- Pietruszka - 100 g (1 sztuka)
- Żelatyna - 50 g (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, lodówka
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj 2 litry wody.
- Ugotuj golonkę w wodzie, co jakiś czas usuwając szumowiny.
- Dodaj obrane warzywa i gotuj do miękkości mięsa.
- Odcedź bulion i dodaj żelatynę. W tym czasie ugotuj jajka w osobnym garnku.
- Mięso oddziel od kości i drobno posiekaj, podobnie z warzywami.
- Ugotowane jajka obierz ze skorupy i pokrój w ćwiartki.
- Do salaterek przełóż kawałki jajek, warzywa i mięso.
- Zalej salaterki przygotowaną żelatynę.
- Odstaw galart do lodówki.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować galart z innym mięsem.
~ Oliwia Gawron, dietetyk