Galareta wieprzowa
Opublikowano: 07.10.2022 r.
Nóżki wieprzowe, marchewki, seler korzeniowy i pietruszka to kluczowe składniki w tradycyjnej galarecie wieprzowej. To danie, które kojarzy się z domowym, staropolskim smakiem i doskonale sprawdzi się jako przekąska na różne okazje. Połączenie tych składników nadaje galarecie wyjątkowy smak i aromat, charakterystyczny dla kuchni naszych babć.
Składniki dla 4 porcji:
- Nóżki wieprzowe - 400 g (4 sztuki)
- Marchewka - 300 g (4 sztuki)
- Seler korzeniowy - 100 g (1 sztuka)
- Pietruszka - 100 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, salaterka, lodówka
Przepis krok po kroku
- Nóżki wieprzowe umyj i przełóż do garnka.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz obrane warzywa.
- Wlej 2 szklanki wody i zagotuj. Gotuj przez 2 godziny, w międzyczasie usuń szumowiny i dolej wodę, gdy wyparuje.
- Mięso obierz i przełóż do salaterek, warzywa pokrój w mniejsze kawałki i dołóż do mięsa.
- Całość zalej wywarem i odstaw do ostygnięcia. Następnie odłóż do lodówki na całą noc.
Komentarz dietetyka
Dodatkowo możesz dać mięso z golonki.
~ Oliwia Gawron, dietetyk