Futomaki z pieczonym łososiem
Opublikowano: 11.04.2023 r.
Łosoś, ogórek i ryż do sushi to główne składniki Futomaki z pieczonym łososiem, które łatwo zrobisz w domu. Delikatnie pieczony łosoś idealnie komponuje się z chrupiącym ogórkiem, a przy odpowiednim przyprawieniu sosami teriyaki i sojowym oraz dodatkiem miodu, masz pewniaka na pyszne, domowe sushi.
Składniki dla 1 porcji:
- Ryż do sushi - 120 g
- Arkusze nori - 4 g
- Majonez - 25 g
- Łosoś filet - 40 g
- Ogórek - 30 g
- Sos sojowy - 10 ml
- Sos teriyaki - 10 ml
- Miód - 5 g
- Ocet ryżowy - 10 ml
- Cukier - 3 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, duża miska, mata do sushi
Przepis krok po kroku
- Sos sojowy, teriyaki i miód wymieszaj w miseczce. Dodaj sól i pieprz. Marynatą posmaruj łososia.
- Łososia przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
- Ugotuj ryż.
- Ogórka przekrój na pół, wydrąż łyżką nasiona i pokrój ogórka w paski.
- Wystudzony ryż wymieszaj z octem ryżowym, cukrem i solą.
- Na bambusowej macie ułóż kawałek foli spożywczej, a na niej umieść liść Nori.
- Wyłóż ryż i wyrównaj.
- Na środek ułóż łososia, posmaruj majonezem, wyłóż ogórka
- Zwiń rolkę dość ciasno i uformuj przy pomocy maty bambusowej.
- Pokrój rolkę na 6 kawałków.
- Sushi podawaj z sosem sojowym lub wasabi.
- Możesz również zjadać bez dodatków.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo białka, a także kwasów omega 3.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny