Fuczki
Opublikowano: 24.08.2021 r.
Kapusta kiszona, duża cebula, mąka pełnoziarnista, jajko i odrobina mleka – to główni bohaterowie fuczek! Te złociste placki to idealna propozycja na szybki, domowy obiad lub kolację. Niewiele składników, a efekt zachwyca prostotą i smakiem – typowe danie z duszą w stylu babcinych przepisów.
Składniki dla 2 porcji:
- Kapusta kiszona - 330 g (3 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 duża sztuka)
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 60 g (4 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Mleko 1,5% - 115 ml (0,5 szklanki)
- Olej rzepakowy - 1 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, rózga, miska
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj mleko, mąkę, jajko, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i sporą szczyptę kminku.
- Kapustę odciśnij mocno z soku i drobno poszatkuj. Dodaj do ciasta.
- Cebulę drobno posiekaj i dodaj do kapusty.
- Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcje ciasta.
- Smaż z każdej strony na złoty kolor.
Komentarz dietetyka
Fuczki są oryginalnym daniem bieszczadzkim. Przygotowane z bardzo zdrowej kapusty kiszonej placki są smażone dlatego powinny być spożywane raz na jakiś czas.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki