Frytki z selera
Opublikowano: 24.06.2021 r.
Seler korzeniowy i oliwa z oliwek to duet, który zamieni zwykłe warzywo w pyszną przekąskę! Jeśli masz mały korzeń selera i trochę oliwy, możesz zrobić zdrową alternatywę dla tradycyjnych frytek. Ten prosty przepis to idealny sposób na urozmaicenie codziennego menu.
Składniki dla 2 porcji:
- Seler korzeniowy - 300 g (1 mniejszy korzeń)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra, mielony czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Seler obierz i pokrój w plastry. Plastry pokrój na mniejsze paseczki.
- Do dużej miski wlej oliwę i dodaj przyprawy. Wszystko razem wymieszaj. Do miski włóż seler i dokładnie zmieszaj z oliwą.
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż na niej frytki.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na włączenie do swojej diety selera, który jest dobrym źródłem witaminy K, a także wielu cennych składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny