Frytki z piekarnika
Opublikowano: 14.04.2022 r.
Ziemniaki średnie i olej rzepakowy – oto, czego potrzebujesz, żeby zrobić pyszne frytki z piekarnika. To tylko dwa kluczowe składniki, a efekt? Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku frytki, które będą idealnym dodatkiem do obiadu albo samodzielną przekąską. Całość jest zdrowa i prosta do przygotowania.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki średnie - 500 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy oraz kroimy na cienkie paseczki.
- Przekładamy je do miski. Doprawiamy oraz dodajemy olej. Całość dokładnie mieszamy.
- Ziemniaki przekładamy na blaszkę do pieczenia, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Ważne, aby frytki nie nachodziły na siebie.
- Pieczemy je około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Frytki mają wysoki IG przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk