Frytki z marchewki
Opublikowano: 24.10.2021 r.
Marchewka i olej rzepakowy to duet, który zaskakuje! Frytki z marchewki zachwycają nie tylko smakiem, ale i prostotą wykonania. Wystarczy kilka składników, by stworzyć coś niebanalnego i zdrowego. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku – tak wyglądają idealne frytki z marchewki.
Składniki dla 2 porcji:
- Marchewka - 300 g (4 większe sztuki)
- Olej rzepakowy - 12 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, cząber
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, obieraczka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Odetnij końce marchewki, obierz i umyj.
- Każdą marchewkę podziel na 3 lub 4 części równej długości. Każdą część przetnij na 4 części wzdłuż i przełóż do miski.
- Do marchwi dodaj olej, 1/4 łyżeczki papryki słodkiej, cząbru i pieprzu, a także sporą szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
- Marchew przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Ułóż kawałki marchwi tak aby się nie stykały.
- Frytki piecz 30 minut w temperaturze 220 stopni.
Komentarz dietetyka
Frytki z marchewki to fajna alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Dzięki temu, że frytki są pieczone są także zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych frytek.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki