Frytki z kalarepy
Opublikowano: 30.11.2021 r.
Kalarepa i oliwa z oliwek to główni bohaterowie tego przepisu na zdrowe i smaczne frytki z kalarepy. Kalarepę kroimy, polewamy odrobiną oliwy z oliwek, a potem pieczemy, aż stanie się złocista i chrupiąca. Idealna alternatywa dla tradycyjnych frytek, gdy masz ochotę na coś nowego!
Składniki dla 4 porcji:
- Kalarepa - 600 g (3 szt)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, bazylia, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Kalarepę umyj obierz i pokrój w cienkie paseczki.
- W dużej misce zmieszaj oliwę z ziołami i przeprawami.
- Włóż do miski kalarepę i dokładnie wymieszaj.
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, wysyp na nią frytki.
- Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja pełna błonnika, witamin i składników prozdrowotnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny