Frytki z dyni

Opublikowano: 26.08.2025 r.
Dynia i oliwa z oliwek to główni bohaterowie tego prostego przepisu na pyszne frytki z dyni. Idealne jako zdrowa przekąska lub dodatek do dania głównego. Dynię kroisz w kawałki, skrapiasz oliwą, pieczesz i gotowe! Nawet nowicjusze w kuchni poradzą sobie z przygotowaniem tego smakołyku.
Składniki dla 2 porcji:
- Dynia - 400 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Dynie przekrój na pół, usuń z niej miąższ wraz z pestkami, pokrój na mniejsze plastry.
- Dynią obierz ze skóry.
- Plastry dynie pokrój na mniejsze kawałki jak frytki.
- W szklance wymieszaj oliwę z oliwek z odrobiną pieprzu oraz papryki.
- Frytki z dyni włóż do miski, zalej je marynatą z oliwy i dokładnie wymieszaj.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozłóż frytki, aby się nie stykały.
- Frytki piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez około 30 minut.
- Gotowe frytki z dyni podawaj bezpośrednio po przygotowaniu oprószone solą.
Komentarz dietetyka
Frytki z dyni stanowią doskonały dodatek do dań obiadowych. Frytki pieczone w piekarniku są mniej kaloryczne niż te smażone w głębokim tłuszczu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny