Frytki z cukinii
Opublikowano: 31.10.2021 r.
Cukinia i oliwa z oliwek to duet, który sprawia, że te frytki są mega zdrowe i chrupiące. Cukinia nadaje im delikatny, warzywny smak, a oliwa z oliwek dodaje lekkiej, lecz wyrazistej nuty. Łącząc te dwa składniki, zamienisz klasyczne frytki w coś zupełnie innego, ale równie pysznego!
Składniki dla 1 porcji:
- Cukinia - 150 g (pół szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, miseczka
Przepis krok po kroku
- Cukinię obierz i pokrój w słupki.
- W miseczce zmieszaj oliwę, sól, pieprz, papryki i zioła.
- Mieszanką polej warzywa i dokładnie wymieszaj.
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią frytki.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
To bardzo zdrowa opcja, która dostarcza mało kalorii, a sporo witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny