Frużelina malinowa do tortu

Opublikowano: 20.06.2023 r.
Maliny, cukier, cukier wanilinowy i skrobia ziemniaczana - te składniki to klucz do przygotowania pysznej frużeliny malinowej do tortu. Najpierw gotujemy maliny z cukrem i cukrem wanilinowym, a potem zagęszczamy je skrobią ziemniaczaną. Na koniec dodajemy żelatynę, która sprawi, że frużelina będzie miała odpowiednią konsystencję.
Składniki dla 1 porcji:
- Maliny - 300 g
- Cukier - 200 g
- Cukier wanilinowy - 16 g (1 opakowanie)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Żelatyna - 5 g
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik
Przepis krok po kroku
- Maliny oczyść, włóż do garnka, dodaj do nich cukier oraz cukier wanilinowy, oraz 3 łyżki stołowe wody.
- Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika, ciągle mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Maliny doprowadź do wrzenia.
- W szklance wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami wody. Mąkę dodaj do gotujących się malin, wymieszaj i gotuj na małym ogniu kilka minut.
- Żelatynę rozpuść w łyżce stołowej wrzątku.
- Do szklanki z żelatyną dodaj odrobinę malin z garnka i dokładnie wymieszaj.
- Garnek z owocami zdejmij z palnika, dodaj do niego maliny z żelatyną i dokładnie wymieszaj.
- Frużelinę przestudź i wykorzystaj do przygotowania tortu.
- Niewykorzystaną frużelinę przechowuj w słoiku.
Komentarz dietetyka
Frużelina malinowa do tortu stanowi doskonałe przełamanie kremów. Maliny wykorzystane do przygotowania frużeliny stanowią doskonale źródło cennych składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny