Frużelina malinowa
Opublikowano: 20.09.2022 r.
Maliny, cukier i skrobia ziemniaczana - to trzej bohaterowie, którzy zamienią się w pyszną frużelinę malinową. Dodaj do tego trochę żelatyny, by całość ładnie się zagęściła, i masz gotowy przepis na coś, co idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów.
Składniki dla 1 porcji:
- Maliny - 300 g
- Cukier - 220 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 60 g
- Żelatyna - 16 g
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Maliny dodaj do garnka. Wlej 3 łyżki wody i dodaj cukier. Gotuj na małej mocy palnika do rozpuszczenia cukru.
- Wlej 50 ml zimnej wody do szklanki i wymieszają ją ze skrobią.
- Do gotujących się owoców wlej skrobię i szybko mieszaj, cały czas gotując.
- Wlej do szklanki 50 ml gorącej wody i wsyp żelatynę. Rozpuść ją dokładnie i dodaj 2 łyżki owoców z garnka, wymieszaj.
- Wyłącz gotowanie owoców i wlej do garnka żelatynę. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Frużelinę wlej do słoiczka i ostudź.
- Umieść frużelinę w lodówce na kilka godzin.
- Frużelina jest gotowa do użycia.
Komentarz dietetyka
Frużelina ma dużą zawartość cukru, ponieważ maliny są dosyć kwaśne. Maliny to cenne źródło witamin (w tym witamin z grupy B, E oraz C). Zawiera także składniki mineralne (m.in. żelazo, fosfor). Jest też bogata w wartości antyoksydacyjne.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości