Frużelina jabłkowa
Opublikowano: 26.04.2022 r.
Jabłka, cukier trzcinowy i żelatyna - to główne składniki, których potrzebujesz do przygotowania pysznej frużeliny jabłkowej. Ta prosta i smakowita frużelina idealnie pasuje do różnych deserów, naleśników czy tostów. Jest łatwa do zrobienia, a efekt końcowy na pewno zachwyci miłośników owocowych przysmaków.
Składniki dla 1 porcji:
- Jabłko - 500 g
- Cukier trzcinowy - 20 g (2 łyżki)
- Żelatyna - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sok z cytryny, cynamon
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Owoce obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
- Przekładamy je do garnka. Jabłka zasypujemy cukrem i cynamonem. Podgrzewamy je na małym ogniu i mieszamy raz na jakiś czas. Owoce powinny puścić sok. Gotujemy je około 15 minut.
- Następnie garnek zdejmujemy z palnika. Dodajemy sok z cytryny oraz żelatynę. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
- Frużelinę przechowujemy w chłodnym miejscu, natomiast przed dodaniem jej do deseru ocieplamy ją tak, aby konsystencja była bardziej lejąca.
Komentarz dietetyka
Frużelina ma niski IG, dzięki czemu bez przeszkód możemy dodawać ją do deserów.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk