Frittatensuppe
Opublikowano: 10.12.2021 r.
Bulion drobiowy, mąka pszenna, mleko i jajka – te składniki to podstawa frittatensuppe, czyli pysznej, austriackiej zupy z naleśnikami. Bulion drobiowy nadaje zupie głębię smaku, a naleśniki przygotowane z mąki, mleka i jajek są doskonałym dodatkiem. Sprawdzi się doskonale na rozgrzewającą kolację czy rodzinny obiad.
Składniki dla 10 porcji:
- Bulion drobiowy - 1500 g (6 szklanek)
- Mąka pszenna typ 500 - 600 g
- Mleko 3,2% - 500 ml (2 szklanki)
- Masło - 120 g
- Cukier - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Jajko - 3 szt.
- Przyprawy - sól, oregano, bazylia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia do naleśników
Przepis krok po kroku
- W misce ubij jajka z mlekiem, dodaj cukier, sól, bazylię i oregano.
- Wsyp mąkę i zmiksuj do połączenia składników.
- Rozpuść masło w mikrofali i dodaj do ciasta, wymieszaj.
- Na patelni do naleśników smaż porcjami naleśniki, powinny być dość cienkie.
- W garnku umieść bulion drobiowy.
- Obierz marchew i pokrój w kostkę.
- Dodaj marchew do wywaru i gotuj 10 minut.
- Po tym czasie wlej bulion do talerza.
- Naleśniki zwiń w rulon i pokrój w drobne paski, dodaj do zupy.
- Udekoruj całość posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Frittatensuppe to niskokaloryczna zupa. Możesz ją przygotować w wersji wegetariańskiej na bazie bulionu warzywnego. Jeśli chcesz, aby zupa miała więcej błonnika przygotuj naleśniki z mąki żytniej. Możesz je także zrobić w wersji bezglutenowej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny