Frittata z ziemniakami
Opublikowano: 16.07.2022 r.
Ziemniaki, jajka, cebula i ser mozzarella to najważniejsze składniki tej pysznej frittaty. To prosty i smaczny pomysł na szybki obiad czy kolację. Kombinacja ziemniaków z rozpływającą się mozzarellą i delikatną nutą cebuli tworzy danie, które rozgrzeje i zadowoli każdego domowego smakosza.
Składniki dla 10 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Jajko - 6 szt.
- Szpinak - 120 g (2 garści)
- Mleko 3,2% - 60 ml
- Natka pietruszki - 40 g (1 garść)
- Ser Mozzarella - 125 g (1 kula)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, okrągła forma do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Ostudź ziemniaki i pokrój je w plasterki.
- Olej rozgrzej na patelni i zeszklij drobno pokrojoną cebulkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj szpinak i duś pod przykryciem do miękkości.
- Ugotowane ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj szpinak.
- Jajka rozbij do miski i roztrzep za pomocą rózgi, dodaj mleko.
- Zalej ziemniaki i szpinak, upiecz fritattę w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
- Pod koniec dodaj plastry mozzarelli.
Komentarz dietetyka
Jeśli nie unikasz mięsa, dodaj je do fritatty, postaw na drób (kurczak, indyk).
~ Oliwia Gawron, dietetyk