Frittata z piekarnika
Opublikowano: 25.06.2022 r.
Ziemniaki, kiełbasa chorizo i jajka – to główni bohaterowie naszej frittaty z piekarnika. Te składniki gwarantują połączenie wyrazistego smaku, sycącej bazy i delikatnej struktury. Idealna na szybki obiad czy leniwe weekendowe śniadanie. Oceń sam, jak prostota może skutkować niesamowitym smakiem!
Składniki dla 2 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 400 g (w całości)
- Kiełbasa chorizo - 100 g
- Jajko - 8 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, miska, naczynie ceramiczne do zapiekania
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki pokrój w plasterki.
- Kiełbasę chorizo pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na suchej patelni.
- Formę do pieczenia nasmaruj olejem.
- Do natłuszczonej formy do pieczenia wyłóż plastry ziemniaki oraz plastry kiełbasy.
- Jajka wybij do miski, dopraw solą i pieprzem oraz roztrzep.
- Zawartość naczynia do wypiekania zalej jajkami.
- Frittatę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 – 25 minut.
- Gotową frittatę wyciągnij z piekarnika, pokrój na kawałki i podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Frittata z piekarnika to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Frittata to doskonałe źródło pełnowartościowego białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny