Frittata z pieczarkami

Opublikowano: 29.07.2025 r.
Papryka czerwona, pieczarki i jajka to główne bohaterowie frittaty, która jest idealnym daniem na szybkie i sycące śniadanie. Dodaj do tego garść świeżego szpinaku oraz parmezan, a całość skrop olejem rzepakowym. To prosty przepis na puszystą frittatę, która na pewno zadowoli twoje kubki smakowe.
Składniki dla 4 porcji:
- Papryka czerwona - 120 g (1 sztuka)
- Pieczarki - 120 g (2 garści)
- Jajko - 4 szt.
- Szpinak - 120 g (2 garści)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Ser parmezan - 40 g (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, miska
Przepis krok po kroku
- Paprykę pokrój w kostkę, a pieczarki przekrój na pół.
- Jajka wbij do miski i roztrzep, dopraw do smaku.
- Do jajek dodaj pokrojone warzywa.
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i wlej masę jajeczną, po chwili dodaj szpinak i smaż na niewielkim ogniu.
- Gdy jajka się zetną, dodaj parmezan.
Komentarz dietetyka
Do frittaty możesz dodać swoje ulubione warzywa i dodatki.
~ Oliwia Gawron, dietetyk