Frittata z patelni
Opublikowano: 09.06.2022 r.
Jajka, pieczarki, cebula, oliwa z oliwek i cukinia – te składniki tworzą bazę na pyszną frittatę z patelni! Prosty do zrobienia, a jednocześnie bardzo smakowity posiłek, którym można się delektować o każdej porze dnia. Idealne połączenie warzyw i jajek sprawia, że frittata jest sycąca i zdrowa.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 5 szt.
- Pieczarki - 70 g
- Cebula - 100 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Cukinia - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski wbij jajka i połącz je z mlekiem. Dodaj sól i pieprz.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i cukinię.
- Wlej na nią masę jajeczną.
- Patelnię przykryj pokrywką i smaż tak długo, aż wierzch zetnie się, a spód pozostanie rumiany.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny