Frittata z cukinią
Opublikowano: 03.11.2021 r.
Cukinia, jajka, cebula i ser feta - to główni bohaterowie naszej frittaty z cukinią. Do tego pomidory koktajlowe i odrobina oliwy z oliwek. Skomponowane w jednym daniu tworzą pyszną i zdrową propozycję na każdy posiłek. Ta frittata jest lekka, pełna smaku i naprawdę prosta do przygotowania!
Składniki dla 2 porcji:
- Cukinia - 250 g (1 sztuka)
- Jajko - 5 szt.
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 90 g (1 sztuka)
- Ser Feta - 50 g
- Pomidory koktajlowe - 200 g (10 sztuk)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, rózga, miska, łopatka drewniana
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Cukinię umyj i pokrój w niewielką kostkę. Cebulę obierz i również pokrój w kostkę.
- Rozgrzej oliwę na patelni (takiej, którą możesz włożyć do piekarnika), podsmaż cebulę po czym dodaj cukinię dodając szczyptę soli.
- Pomidorki umyj i przekrój na pół wzdłuż.
- Jajka wbij do miski, dodaj pokruszoną fetę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj, najlepiej rózgą, by masa zwiększyła odrobinę swoją objętość.
- Następnie dodaj do jajek cebulę z cukinią oraz pomidorki, dokładnie wymieszaj.
- Przelej znów na patelnię i smaż chwilę na dużym ogniu, wymieszaj.
- Wstaw patelnie do piekarnika i piecz 20 minut, aż wierzch się zetnie i ładnie zarumieni.
- Podawaj posypaną świeżymi ziołami.
Komentarz dietetyka
Choć smak cukinii jest neutralny to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100g cukinii dostarcza około 20kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk