Frittata fit
Opublikowano: 25.06.2022 r.
Papryka, pomidor, jajka i natka pietruszki – to główne składniki naszej fit frittaty. To lekkie i kolorowe danie idealnie wpasowuje się w zdrową dietę. Można je szybko przygotować na śniadanie lub lekki obiad. Kombinacja świeżych warzyw i białka sprawia, że jest sycące, ale nie obciąża żołądka.
Składniki dla 2 porcji:
- Pomidor - 200 g (1 duża sztuka)
- Papryka czerwona - 200 g (1 średnia sztuka)
- Jajko - 3 szt.
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Pomidora umyj i pokrój w kostkę (opcjonalnie możesz zdjąć skórkę).
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Jajka wybij do miski, dodaj sól oraz pieprz do smaku i roztrzep.
- Natkę pietruszki posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pomidory oraz paprykę.
- Podsmażone warzywa zalej roztrzepanymi jajkami, przykryj patelnię pokrywką i smaż całość, aż jajka na wierzchu całkowicie się zetną.
- Gotową frittatę przełóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Frittata fit to doskonały pomysł na smaczne śniadanie. Frittata z warzywami stanowi doskonałe źródło składników odżywczych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcje organizmu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny