Frittata
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Jajka, ser gouda, szpinak, cebula, i czosnek – to kluczowe składniki tej pysznej frittaty. Połączenie kremowych jajek z delikatnym szpinakiem i aromatycznym czosnkiem daje niesamowity efekt. Nie zapominajmy o szczypiorku, który dodaje ostatecznego sznytu temu smakowitemu daniu. Idealne na śniadanie lub lekką kolację!
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 5 szt. (5 jajek rozmiar M)
- Oliwa z oliwek - 24 ml (2 łyżki)
- Szczypiorek - 10 g (2 łyżki)
- Ser gouda - 80 g (W kostce)
- Mleko 2% - 30 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki czosnku)
- Szpinak - 75 g (3 garście)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, praska do czosnku, miska, żeliwna patelnia, trzepaczka do jajek
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Szpinak opłucz, osusz i oderwij ogonki z liści.
- Szczypiorek posiekaj.
- Ser pokój w kostkę.
- Jajka wbij do miski i dobrze je roztrzep. Następnie dodaj mleko, sól i pieprz oraz szczypiorek. Całość dobrze wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Cebulę przysmaż do zeszklenia (ok. 4-5 min). Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i po 1 min dorzuć szpinak. Wymieszaj i smaż do momentu, aż szpinak zwiędnie. Dodaj jajka ze szczypiorkiem. Całość wymieszaj i podsmażaj ok. 3 min. Następnie dodaj pokrojony ser.
- Piekarnik nagrzej do 175 stopni (grzanie góra-dół) i włóż tam patelnię.
- Frittatę piecz ok. 10-15 min. Podawaj od razu.