Frikandel
Opublikowano: 02.12.2021 r.
Mięso mielone wołowe i piersi kurczaka bez skóry to podstawa każdej porządnej frikandel. Razem z dodatkiem jajek tworzą niesamowicie smaczne danie, które pokocha każdy miłośnik kuchni. Aromatyczne, soczyste i pełne smaków – to połączenie sprawi, że frikandel stanie się Twoim ulubionym przysmakiem.
Składniki dla 6 porcji:
- Mięso mielone wołowe - 700 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Jajko - 4 szt.
- Olej rzepakowy - 100 ml (10 łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- miska, maszynka do mięsa, folia celulozowa
Przepis krok po kroku
- Zmiel mięso z piersi kurczaka i wymieszaj z mieloną wołowiną.
- Dopraw masę solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, gałką muszkatołową, dodaj jajka i olej rzepakowy.
- Wyrób gładką masę i podziel na porcje wielkości 100-130 gram.
- Kiełbaski uformuj w foli celulozowej, nadaje się ona także do poddania wyrobu obróbce termicznej.
- Kiełbaski upiecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 15 minut.
- Przed podaniem usmaż kiełbaski na głębokim tłuszczu.
Komentarz dietetyka
Frikandel to doskonała przekąska zawierająca dużą ilość białka. Kiełbaski są stosunkowo niskokaloryczna, dlatego świetnie sprawdzą się u osób na diecie redukcyjnej. Jesli chcesz zmniejszyć ilość kalorii usmaż je na patelni bez dodatku tłuszczu przez podaniem.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny