Francuska zupa cebulowa

Opublikowano: 22.03.2023 r.
Cebula, masło, białe wytrawne wino, bulion wołowy i tarty ser gruyère – to najważniejsze składniki francuskiej zupy cebulowej. Ta klasyczna francuska potrawa łączy w sobie słodycz karmelizowanej cebuli, bogatą głębię smaku z bulionu wołowego i delikatny aromat wina. Na wierzchu znajdzie się kawałek chrupiącej bagietki z roztopionym gruyère, co dodaje tej zupie wyjątkowego charakteru i aromatu.
Składniki dla 4 porcji:
- Cebula - 1000 g (10 dużych sztuk)
- Masło - 30 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Wino białe wytrawne - 250 ml (1 szklanka)
- Bulion wołowy - 1000 ml (4 szklanki)
- Koniak - 60 ml
- Bagietka francuska - 100 g
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Ser gruyère - 150 g (tarty na drobnych oczkach)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, toster, miseczka żaroodporna
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz, przekrój na pół i posiekaj na półplasterki o grubości około 2 mm.
- W dużym garnku roztop masło i dodaj do niego oliwę.
- Do garnka dodaj cebulę i smaż ją na średniej mocy palnika przez około 25 minut. Cebula powinna skarmelizować się.
- Następnie zwiększ ogień, dodaj białe wino i całość, dokładnie wymieszaj. Zawartość garnka gotuj przez 3 minuty.
- Po tym czasie do cebuli dodaj bulion i gotuj kolejne 25 minut na małej mocy palnika.
- Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj koniec i gotuj jeszcze chwilę.
- Bagietkę pokrój na kromki i podpiecz w tosterze.
- Zupę przelej do 4 miseczek żaroodpornych, na wierzch ułóż grzanki z bagietki i posyp serem.
- Miseczki z zupą wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i zapiekaj przez 5 minut.
- Gotową zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Francuska zupa cebulowa to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Zupa cebulowa jest ciężkostrawna.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny