Francesinha
Opublikowano: 19.11.2021 r.
Rostbef wołowy, parówki, frankfurterki wieprzowe, salami popularne, ser gouda i chleb tostowy – to podstawowe składniki potrzebne do przygotowania francesinhy, klasycznej potrawy z Portugalii. Do tego dodajemy jeszcze odrobinę czerwonego wina i piwa jasnego, co nadaje tej kanapce wyjątkowego smaku. Gotowa francesinha to prawdziwy miks smaków i tekstur.
Składniki dla 4 porcji:
- Rostbef wołowy - 300 g
- Parówki - 100 g
- Frankfurterki wieprzowe - 100 g
- Salami popularne - 100 g
- Chleb tostowy - 100 g (4 kromki)
- Ser gouda - 200 g
- Wino czerwone wytrawne - 100 g
- Piwo jasne - 100 ml
- Przecier pomidorowy z solą - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Pieczywo podpiecz w piekarniku.
- Na patelni usmaż rostbef, przekrojone na połówki parówki i frankfurterki.
- Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na maśle, dodaj pomidora pokrojonego w kostkę, zalej winem i piwem, gotuj przez 7 minut.
- Dopraw sos solą i pieprzem i zblenduj.
- Na kromce pieczywa ułóż wszystkie rodzaje mięsa, przykryj drugą kromką i na niej ułóż plastry żółtego sera.
- Zapiecz w piekarniku kanapkę, aż ser się rozpuści.
- Podawaj na talerzu sowicie polaną sosem.
Komentarz dietetyka
Francesinha to niezbyt zdrowe danie. Jest ono bardzo kaloryczne i zawiera dużo tłuszczu nasyconego. Białe pieczywo możesz zamienić na pełnoziarniste, danie będzie zawierało więcej błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny