Foccacia z rozmarynem
Opublikowano: 20.11.2021 r.
Mąka pszenna tortowa, świeże drożdże i aromatyczna oliwa z oliwek – to właśnie trzy kluczowe składniki, które robią z tej foccaci z rozmarynem przepyszny kąsek. Lekkie ciasto, delikatnie puszyste dzięki drożdżom, zanurzone w oliwie z oliwek, sprawia, że każdy kawałek to czysta przyjemność. Rozmaryn dodaje jej niezwykłego aromatu.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g
- Drożdże świeże - 50 g
- Oliwa z oliwek - 60 ml (6 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, rozmaryn, cukier
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, robot kuchenny, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Do ciepłej wody (80 ml) dodaj drożdże i cukier. Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wyrośnięte drożdże i wymieszaj.
- Dodaj dodatkowo 200 ml wody i 50 ml oliwy z oliwek i zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
- Ciasto pozostaw na 60 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przełóż do natłuszczonej blaszki do pieczenia.
- Pozostałą oliwą polej dłonie i ugnieć ciasto tak, aby było płaskie. Posyp rozmarynem.
- Ciasto w blaszce odłóż ponownie na 60 minut.
- Piecz w piekarniku około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarz dietetyka
Foccacia ze względy na wysoki indeks glikemiczny jest nie polecana dla osób chorujących na cukrzycę.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk