Focaccia z serem
Opublikowano: 28.02.2022 r.
Ser Mozzarella, mąka pszenna typ 500 i oliwa z oliwek to absolutne must-have w tej focacci z serem. Ciepłe drożdże umożliwiają perfekcyjne wyrośnięcie ciasta, a dodatek oliwy z oliwek nadaje mu wyjątkowego, śródziemnomorskiego smaku. Focaccia z Mozzarellą to idealny pomysł na coś prostego, ale pysznego do przekąszenia!
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 i 3/4 szklanki)
- Oliwa z oliwek - 80 ml (8 łyżek)
- Drożdże świeże - 25 g
- Ser Mozzarella - 250 g (2 kulki)
- Przyprawy - oregano, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, miska, blacha
Przepis krok po kroku
- Drożdże wymieszaj w szklance ciepłej wody.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól i 4 łyżki oliwy.
- Ręcznie wyrabiaj ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.
- Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, rozpłaszcz dłonią.
- Blachę do pieczenia wysmaruj oliwą, ułóż większy placek i układaj plastry sera.
- Posyp przyprawami i przykryj drugim plaskiem.
- Odstaw do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 25 minut.
Komentarz dietetyka
Aby zmniejszyć kaloryczność można wybrać mozzarellę w wersji light.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk