Focaccia z oliwkami
Opublikowano: 23.07.2021 r.
Drożdże świeże, mąka pszenna, oliwa z oliwek i czarne oliwki – to właśnie dzięki nim focaccia zyskuje swój wyjątkowy smak i aromat. Wyraźnie wyczuwalna nuta oliwek idealnie komponuje się z miękkim, puszystym wnętrzem oraz chrupiącą skórką. Ten klasyczny włoski chleb sprawdzi się idealnie jako przystawka lub dodatek do ulubionych dań.
Składniki dla 6 porcji:
- Drożdże świeże - 25 g
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Oliwki czarne - 45 g (1 garść)
- Przyprawy - sól, rozmaryn
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, sitko
Przepis krok po kroku
- Drożdże pokrusz i wymieszaj z 150 ml ciepłej, ale nie gorącej wody. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Całość pozostaw na 15 minut.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj 150 ml wody i odrobinę soli. Całość wymieszaj. Do Masy wlej oliwę i powoli wlej rozczyn. Masę dokładnie wymieszaj, a następnie wyrób ciasto, by miało jednolitą konsystencję. Ciasto odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
- Na blachę do pieczenia wyłóż papier i naciągnij za pomocą rąk ciasto, by było rozłożone równomiernie. Całość posyp obficie rozmarynem i powciskaj w ciasto pokrojone na mniejsze części oliwki.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
- Gotowe ciasto posyp solą.
Komentarz dietetyka
To zdrowy przepis, jednak warto użyć do niego mąki pełnoziarnistej.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny