Focaccia Thermomix
Opublikowano: 17.03.2022 r.
Mąka pszenna, oliwa z oliwek, świeże drożdże i koktajlowe pomidory - to tylko kilka składników potrzebnych do przygotowania wyjątkowej foccaci z Thermomixa. Pomysł na przepyszne pieczywo, które idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, zup, czy po prostu samodzielna przekąska. Czas spędzony przy Thermomixie wynagrodzi Ci doskonały smak w każdym kęsie!
Składniki dla 1 porcji:
- Sól - 5 g
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Mąka pszenna typ 550 - 350 g
- Cukier - 5 g
- Drożdże świeże - 15 g
- Mleko 3,2% - 250 ml
- Pomidory koktajlowe - 150 g
- Przyprawy - sól, oregano, rozmaryn
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, blacha do pieczenia 20x30 cm, thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Wszystkie składniki oprócz pomidorków umieść w naczyniu Thermomixa.
- Wymieszaj przez 10 sekund / obroty 6.
- Następnie wyrabiaj przez 2 minuty / Interwał.
- Z pomocą kopystki przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę do pieczenia. Delikatnie rozciągnij do wielkości blachy, tak by ciasto miało około 2 cm grubości.
- Palcami zrób wgłębienia. Ułóż na wierzchu przekrojone na pół pomidorki. Skrop oliwą i posyp ziołami oraz solą gruboziarnistą.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Piecz przez 30 minut.
- Następnie zwiększ temperaturę do 220 st. C i piecz przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
Zawartość węglowodanów w diecie powinno wynosić około 60%. Dobrym źródłem tego składnika może być właśnie takie domowe, drożdżowe pieczywo.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk