Focaccia bezglutenowa
Opublikowano: 30.10.2021 r.
Mąka bezglutenowa, suche drożdże, oliwa z oliwek i czosnek – te składniki są kluczem do wyczarowania pysznej focacci bezglutenowej. To aromatyczne, miękkie pieczywo sprawdzi się jako dodatek do wielu dań czy samodzielna przekąska. Soczysta oliwa i pachnący czosnek to połączenie, które zachwyci najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka bezglutenowa - 300 g (2 szklanki)
- Drożdże suche - 10 g (2 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Cukier - 10 g (2 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, rozmaryn
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski wlej 400 ml ciepłej wody, dodaj drożdże, sól i cukier.
- Wsyp 1 łyżkę mąki.
- Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
- Do zaczynu dodaj mąkę i całość dokładnie wyrób, by ciasto było gładkie i mięciutkie.
- Ciasto polej 2 łyżkami oliwy, rozciągnij i zostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
- Ciasto wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
- Poukładaj na nim pokrojone na plasterki ząbki czosnku.
- Całość posyp ziołami.
- Focaccię piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To dobra alternatywa dla osób z celiakią i alergią na gluten. Nie powinna gościć zbyt często w menu ze względu na wysoki indeks glikemiczny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny