Fluffy pancakes
Opublikowano: 05.07.2022 r.
Mąka pszenna, mleko, jajko i odrobina proszku do pieczenia – to podstawowe składniki, z których wyczarujesz puszyste pancakes. Dodaj trochę cukru i gotowe! Te przysmaki są idealne na leniwe, weekendowe śniadania czy przekąskę w ciągu dnia. W kilka chwil przygotujesz coś, co zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych!
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Mleko 2% - 125 ml
- Proszek do pieczenia - 8 g
- Cukier - 15 g
- Jajko - 1 szt.
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Białka i żółtka oddziel do osobnych miseczek.
- Do dużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cukier i mleko. Wrzuć żółtka, całość dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij osobno na sztywną pianę. Delikatnie połącz ją z pozostałymi składnikami.
- Patelnię do smażenia beztłuszczowego porządnie nagrzej, tak by ciasto się nie przyklejało do powierzchni
- Dużą łyżką nakładaj porcję ciasta i formuj małe placuszki na patelni. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony, tak by były rumiane, jednak nieprzypalone.
- Podawaj posypane cukrem pudrem i z ulubionymi owocami.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny