Flan de huevo
Opublikowano: 03.08.2023 r.
Jajka, żółtka i mleko – to trójka, która rządzi w flan de huevo. W połączeniu z cukrem tworzą gładką, kremową konsystencję tego hiszpańskiego deseru. Jeśli lubisz proste, a jednocześnie eleganckie słodkości, to flan de huevo zdecydowanie przypadnie ci do gustu.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 3 szt.
- Żółtko jajka - 6 szt.
- Cukier - 150 g
- Mleko 3,2% - 750 ml (3 szklanki)
- Cukier puder - 50 g
- Przyprawy - sok z cytryny
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duża miska, drewniana łyżka, okrągła kokilka średnica 10 cm, trzepaczka do jajek
Przepis krok po kroku
- Na palniku na średnim ogniu rozgrzej patelnię. Następnie na patelnię dodaj cukier puder oraz 3 łyżki stołowe wody. Składniki pozostaw na średnim ogniu, do momentu utworzenia się bąbelków.
- Następnie karmel przemieszaj drewnianą łyżką, zdejmij z ognia i wymieszaj do uzyskania miodowego koloru.
- Karmel odstaw do ostygnięcia na chwilę i wysmaruj nim ścianki oraz dno kokilek. Karmel pozostaw do ostygnięcia w kokilkach.
- Do miski wybij jajka, dodaj do nich żółtka, cukier oraz mleko. Składniki ubij przy pomocy trzepaczki do uzyskania kremowej masy z niewielką ilością piany.
- Do piekarnika wstaw większe naczynie żaroodporne wypełnione wodą i zagotuj ją w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
- Ubity krem z jajek przelej do kokilek z karmelem.
- Deser wstaw do zagotowanej wody w piekarniku i piecz przez około 60 minut w temperaturze 200 st. C. Podczas pieczenia do naczynia dolej wrzącą wodę, jeśli wyparuje jej za dużo.
- Flan de huevo podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Flan de huevo to pyszny deser z jajek i mleka. Produkty te stanowią dobre źródło białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny