Flammkuchen
Opublikowano: 14.07.2022 r.
Boczek wędzony, śmietana 18% i cebula – to trio, które gra pierwsze skrzypce w flammkuchen, czyli tradycyjnym alzackim placku. Z chrupiącym spodem z drożdżowego ciasta i bogatą w smaku kremową warstwą, ten specjał jest nadzwyczaj prosty do zrobienia. Pachnący, złocisty boczek i słodkawa cebula gwarantują eksplozję smaku!
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Drożdże suche - 10 g
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Śmietana 18% - 120 g
- Cebula - 150 g (1 średnia sztuka)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blacha
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, olej rzepakowy i drożdże.
- Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 30 minut.
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
- Boczek pokrój w kostkę.
- Na patelni podsmaż boczek.
- Dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek.
- Posmaruj śmietaną i wyłóż na nią cebulę z boczkiem.
- Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.
- Posyp posiekaną natką pietruszki.
- Pizzę pokrój na kawałki i podawaj na drewnianej desce.
Komentarz dietetyka
Flammkuchen to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Ciasto zawiera niską ilość kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny