Flaki z żołądków drobiowych
Opublikowano: 25.01.2022 r.
Żołądki drobiowe, udko kurczaka ze skórą, marchewka, cebula oraz seler korzeniowy to główni bohaterowie naszego przepisu na flaki z żołądków drobiowych. Te składniki zawierają wszystko, co potrzeba do stworzenia pysznej, aromatycznej zupy o bogatym smaku i wyjątkowej teksturze. Olej rzepakowy dodaje głębi, a chleb żytni razowy idealnie dopełnia całość.
Składniki dla 8 porcji:
- Żołądki drobiowe - 400 g
- Udko kurczaka ze skórą - 500 g
- Marchewka - 300 g (2 średnie sztuki)
- Seler korzeniowy - 200 g (1 mała sztuka)
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Chleb żytni razowy - 600 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, imbir świeży, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Żołądki drobiowe umieść w garnku, wlej 1000 ml wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez około 90 minut.
- W drugim garnku umieść udka z kurczaka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej 2500 ml wody i gotuj przez około 45 minut.
- Obierz marchew i seler, pokrój w kostkę.
- Dodaj warzywa do garnka.
- Obierz cebulę i czosnek z łupiny, posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj na patelnię paprykę ostrą, majeranek i wymieszaj.
- Dodaj cebulę do zupy.
- Żołądki odcedź i pokrój w cienkie paski, dodaj do zupy.
- Dopraw zupę solą, pieprzem i startym imbirem.
- Podawaj w głębokich talerzach z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.
Komentarz dietetyka
Flaki z żołądków drobiowych to danie zawierający dużą ilość błonnika pokarmowego. Danie jest również dobrym źródłem pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Danie jest stosunkowo niskokaloryczne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny