Flaki z boczniaków
Opublikowano: 26.04.2021 r.
Boczniaki, cebula, marchewka i seler korzeniowy to klucz do przygotowania wegetariańskich flaków, które zaskoczą nawet największych mięsożerców. Połączenie tych składników z odrobiną oleju rzepakowego daje danie pełne smaku i wartości odżywczych. Szykujesz coś specjalnego, a jednocześnie prostego i zdrowego.
Składniki dla 8 porcji:
- Boczniaki - 500 g
- Cebula - 50 g (1 mała cebula)
- Marchewka - 50 g (1 średnia)
- Pietruszka - 27 g (1 mała)
- Seler korzeniowy - 30 g (1 plaster)
- Por - 20 g
- Olej rzepakowy - 24 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej olej, dodaj drobno posiekaną cebulę oraz kawałek pora. Delikatnie podsmaż.
- Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce. Dodaj do garnka i podsmaż.
- Boczniaki umyj i pokrój w paseczki. Przełóż do garnka.
- Dodaj liść laurowy, 2-3 ziela angielskie, szczyptę imbiru, gałki muszkatołowej, sporą szczyptę pieprzu i soli.
- Zalej wszystko 2 litrami wody lub bulionu warzywnego. Gotuj na małym ogniu 2 godziny.
- Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę majeranku.
Komentarz dietetyka
Zdrowe i pyszne danie kuchni wegańskiej, które do swojej diety powinien włączyć każdy. Boczniaki są skarbnicą cennych składników odżywczych przez co, powinny być regularnie spożywane.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki